Thema-avond

NAAR EEN ENERGIENEUTRALE GEMEENTE IN 2030

De PvdA afdeling Dongeradeel organiseerde vrijdagavond 20 mei 2016 een thema-avond over CO2 reductie.

Deze bijeenkomst werd gehouden in het kerkje in Hiaure (www.kerkhiaure.nl)

Er werd gesproken door wethouder Dongeradeel Albert van der Ploeg en door de heer Bouwe de Boer, energiecoördinator gemeente Leeuwarden. Tijdens de pauze konden verschillende stands worden bezocht over zonne-energie, woningisolatie, energiecoöperaties en de denktank Dongeradeel 2030.

Voor een verslag en meer foto's: dongeradeel.pvda.nl

Doorzoek de website

Kijk/luister hieronder naar de lezing die Jan Rotmans, "transitie-professor", gaf in Leeuwarden

Trouw: Wereldwijde CO2-uitstoot vlakt voor het eerst in veertig jaar af

 

Lees hoe met name windenergie in China zorgt voor vermindering van CO2 uitstoot:

www.trouw.nl/tr/nl/13110/Klimaatverandering/article/detail/3907868/2015/03/16/Wereldwijde-CO2-uitstoot-vlakt-voor-het-eerst-in-veertig-jaar-af.dhtml

Denktank van Start

20 september 2014 is tijdens “de klimaatmars” een petitie overhandigd aan burgemeester Marga Waanders om de gemeente Dongeradeel voor 2030 CO2 (broeikasgas) neutraal te maken.

Waarom moet Dongeradeel CO2 neutraal worden en nog wel in 2030?

Het klimaat verandert. De aarde warmt op. IJskappen smelten. Dat gaat veel te snel volgens de meeste wetenschappers. Het komt omdat sinds de industriele revolutie ( ongeveer het jaar1850) onze reserves aan olie, steenkool en gas in een record tempo worden opgebrand. Slochteren in Groningen is over tien jaar leeg. Dat veroorzaakt een enorme hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer, die de zonnewarmte vasthouden., het broeikaseffect.

Dit moet gestopt worden, als wij in de toekomst een leefbare aarde willen overhouden.

En het moet NU gestopt worden. Het kan als we ervoor zorgen dat wij onze energie niet meer uit olie, kolen en gas halen.

Daarom is het belangrijk, dat iedere burger, jong of oud, gaat nadenken over zijn of haar bijdrage aan een toekomst zonder olie, kolen of gas (fossiele brandstoffen).

Het gemeentebestuur wil graag hierbij helpen en heeft besloten om een “denktank” te installeren, die met voorstellen en een planning moet komen, die kennis moet verzamelen en contacten moet leggen met boeren, bedrijven, winkels, scholen en alle burgers.

Als iedereen mee wil werken aan een leefbare, schone wereld voor onze kinderen en kleinkinderen moet Dongeradeel in 2030 het zonder olie, steenkool en gas kunnen doen.

E-bikes veroveren de wegen stormenderhand

 

De e-bike is inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Was dit vervoermiddel aanvankelijk bedacht als steuntje in de rug voor de minder-krachtige medemens, ondertussen hebben tienduizenden de voordelen ervan ontdekt. Ook scholieren bijvoorbeeld, die soms ver moeten fietsen, blijken de e-bike een welkome vriend te vinden. En er zijn ondertussen zelfs electrische mountainbikes ontwikkeld waarop je probleemloos 45 km per uur haalt. Voor de forens die weinig tijd kwijt wil zijn aan het woon-werkverkeer ideaal. Je haalt daarbij tegelijkertijd een frisse neus en hoeft niet meer naar de sportschool. Kortom, de e-bike bespaart tijd, geld en CO2. 

Kijk ook hoe bijvoorbeeld in Leeuwarden e-bikes worden ingezet voor woon-werkverkeer: IMG.jpg

 

Electrisch zelfrijdend busje in regio Rotterdam

In Capelle aan de IJssel rijdt al sinds jaren de EZ10, een zelfrijdende bus voor kleinschalig openbaar vervoer.

Kijk naar het filmpje hieronder.

 

Klimaatmarkt in Dokkum nog behoorlijk fris

Zondag 29 november 2015 werden over de hele wereld klimaatmanifestaties gehouden om de internationale topconferentie, die in Parijs van start ging, op te roepen snel met concrete maatregelen te komen tegen de opwarming van de aarde.

In Dokkum werd die dag een klimaatmarkt gehouden en wel op de Zijl 's middags vanaf 2 uur.

Er waren stands van ASN installaties, Gebr. De Vries bv. en ECODon en Johan Kiewiet uit Ameland sprak over de lokale energiecoöperatie daar. Het was overigens die dag behoorlijk fris. Zelfs de warme woorden van wethouder van der Ploeg konden dat maar nauwelijks compenseren.