Thema-avond

NAAR EEN ENERGIENEUTRALE GEMEENTE IN 2030

De PvdA afdeling Dongeradeel organiseerde vrijdagavond 20 mei 2016 een thema-avond over CO2 reductie.

Deze bijeenkomst werd gehouden in het kerkje in Hiaure (www.kerkhiaure.nl)

Er werd gesproken door wethouder Dongeradeel Albert van der Ploeg en door de heer Bouwe de Boer, energiecoördinator gemeente Leeuwarden. Tijdens de pauze konden verschillende stands worden bezocht over zonne-energie, woningisolatie, energiecoöperaties en Dongeradeel2030.

Voor een verslag en meer foto's: dongeradeel.pvda.nl

Doorzoek de website

Kijk/luister hieronder naar de lezing die Jan Rotmans, "transitie-professor", gaf in Leeuwarden

Trouw: Wereldwijde CO2-uitstoot vlakt voor het eerst in veertig jaar af

 

Lees hoe met name windenergie in China zorgt voor vermindering van CO2 uitstoot:

www.trouw.nl/tr/nl/13110/Klimaatverandering/article/detail/3907868/2015/03/16/Wereldwijde-CO2-uitstoot-vlakt-voor-het-eerst-in-veertig-jaar-af.dhtml

E-bikes veroveren de wegen stormenderhand

 

De e-bike is inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Was dit vervoermiddel aanvankelijk bedacht als steuntje in de rug voor de minder-krachtige medemens, ondertussen hebben tienduizenden de voordelen ervan ontdekt. Ook scholieren bijvoorbeeld, die soms ver moeten fietsen, blijken de e-bike een welkome vriend te vinden. En er zijn ondertussen zelfs electrische mountainbikes ontwikkeld waarop je probleemloos 45 km per uur haalt. Voor de forens die weinig tijd kwijt wil zijn aan het woon-werkverkeer ideaal. Je haalt daarbij tegelijkertijd een frisse neus en hoeft niet meer naar de sportschool. Kortom, de e-bike bespaart tijd, geld en CO2. 

Kijk ook hoe bijvoorbeeld in Leeuwarden e-bikes worden ingezet voor woon-werkverkeer: IMG.jpg

 

Electrisch zelfrijdend busje in regio Rotterdam

In Capelle aan de IJssel rijdt al sinds jaren de EZ10, een zelfrijdende bus voor kleinschalig openbaar vervoer.

Kijk naar het filmpje hieronder.

 

Klimaatmarkt in Dokkum nog behoorlijk fris

Zondag 29 november 2015 werden over de hele wereld klimaatmanifestaties gehouden om de internationale topconferentie, die in Parijs van start ging, op te roepen snel met concrete maatregelen te komen tegen de opwarming van de aarde.

In Dokkum werd die dag een klimaatmarkt gehouden en wel op de Zijl 's middags vanaf 2 uur.

Er waren stands van ASN installaties, Gebr. De Vries bv. en ECODon en Johan Kiewiet uit Ameland sprak over de lokale energiecoöperatie daar. Het was overigens die dag behoorlijk fris. Zelfs de warme woorden van wethouder van der Ploeg konden dat maar nauwelijks compenseren.